Linkedin Kolossos Security - Υπηρεσίες Φύλαξης

Δίκη Άλκη Καμπανού: Κανένα ελαφρυντικό στους 12 καταδικασθέντες

Περισσότερα

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως Κυριακής Κλιάμπα – Μίλησε για «έλλειψη μεταμέλειας και προσχεδιασμό» – «Ακούσαμε ”συγγνώμη” αλλά κατά τη γνώμη μου ήταν ξένη» – Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την οπαδική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2022.

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως Κυριακής Κλιάμπα και αποφάσισε ομόφωνα να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους 12 κατηγορούμενους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των «12» είχαν αιτηθεί, για λογαριασμό των εντολέων τους, τα ελαφρυντικά τα οποία αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους.

Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Η Κυριακή Κλιάμπα ξεκίνησε την πρότασή της σχετικά με τα ελαφρυντικά, αναφερόμενη σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου τις οποίες είχαν επικαλεστεί αρκετοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, η ενασχόληση κατηγορουμένου με τα ναρκωτικά αναιρεί τον πρότερο σύννομο βίο και πως το λευκό ποινικό μητρώο συνεκτιμάται με το δικαστήριο.

«Δεν συνιστά ειλικρινή μετάνοια η απλή δήλωση συγγνώμης», τόνισε σχετικά με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ αναφορικά με το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σημείωσε πως το άτομο θα πρέπει να έχει αποτινάξει το παρελθόν και να έχει αλλάξει τρόπο ζωής.

«Είχαμε μία ομολογία. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ομολόγησαν τις πράξεις τους αλλά ομολόγησαν επιλεκτικά και όχι τις πράξεις τους, αλλά τη συμμετοχή τους και την παρουσία τους στην επίθεση. Αν ήθελαν να ομολογήσουν θα έλεγαν ότι έστω άγγιξαν τον Άλκη. Ομολογίες σε αυτή την αίθουσα δεν ακούστηκαν και αυτό αποδεικνύει γενικά τη στάση ζωής τους, την έλλειψη μεταμέλειας και τον προσχεδιασμό. Ακούσαμε ”συγγνώμη” αλλά κατά τη γνώμη μου ήταν ξένη. H συγγνώμη απαιτεί συναίσθηση και ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που δεν διαφάνηκαν. Ήταν συνειδητή επιλογή να τελέσουν όσα τέλεσαν. Επίσης, όλοι τους συμβουλευτήκαν δικηγόρους και άρα δεν έπραξαν αυτοβούλως», ανέφερε η εισαγγελέας, η οποία έκανε λόγο για συνειδητές επιλογές και πράξεις των κατηγορουμένων, τόσο το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης όσο και στη μετέπειτα συμπεριφορά τους.

«Απέναντί μας έχουμε 12 νέους σε ηλικία κατηγορούμενους αλλά 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Δώδεκα κατηγορούμενους που εργάζονται, άλλοι συνδράμουν στις οικογένειές τους, άλλοι ζουν μόνοι τους, είναι ανεξάρτητοι και ορίζουν τις ζωές τους. Δεν διακρίνονται από ανωριμότητα. Δώδεκα νέους που, μεταξύ άλλων, δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο όπως όλα τα άλλα γιατί είχαμε απόφαση, οργάνωση, υποδομή και ήταν συνειδητή επιλογή κατόπιν ώριμης σκέψης. Η επιλογή ήταν συνειδητή γιατί όλοι είναι οργανωμένοι, ακολουθούσαν την ομάδα σε ταξίδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του κορωνοιου που απαγορευονταν οι μετακινήσεις, γεγονός που συνηγορεί πως το πάθος για την ομάδα και το μίσος για τον εχθρό αναδεικνύει το μη σύννομο του βίου», ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός σχετικά με την ελαφρυντική πρόταση της μετεφηβικής ηλικίας και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που πρότεινε να απορριφθεί.

«Τα εγκλήματά τους δεν αποτελούν εξαίρεση στη σταθερή στάση ζωής τους. Ορισμένοι χρήση ναρκωτικών, ορισμένοι οπλοφορία, ορισμένοι εμπλοκή σε άλλα επεισόδια. Δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή τη βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά», τόνισε.

«Δεν πονεσαν για αυτό που έκαναν»

«Επίσης, έχουμε δώδεκα νέους αλλά καθόλου επιπόλαιους. Τα μέτρησαν όλα πριν εμφανιστούν και από τη στιγμή που συνελήφθησαν. Απέκρυψαν τα πάντα και παραδέχθηκαν όσα δε μπορούσαν να κρύψουν και αυτά στα μέτρα τους. Δε μετανοησαν και δε πόνεσαν για αυτό που έκαναν και, κυρίως, δεν παραδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά και δε παραδέχτηκε κάνεις τους ότι άγγιξε τον Άλκη Καμπανό», είπε χαρακτηριστικά η Κυριακή Κλιάμπα.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι η τυπική συμπεριφορά των κατηγορουμένων στα καταστήματα κράτησης δεν αποτελεί απόδειξη μεταμέλειας. «Θεωρώ ότι είναι απλά και μόνο προσχηματική, για ευεργετικό σκοπό κράτησης και αναγνώριση ελαφρυντικών», σημείωσε.

«Αν πραγματικά οι κατηγορούμενοι είχαν βελτιωθεί ως προσωπικότητες και είχαν δείξει μεταμέλεια, θα είχαν μιλήσει, έστω και ένας θα είχε πει τι πραγματικά τι είχε γίνει εκείνο το βράδυ και τι πραγματικά είχε συμβεί, έστω και ένας θα είχε πει ποιος χτύπησε τον Άλκη Καμπανού. Τα ελαφρυντικά δε μπορούν να έχουν εφαρμογή σε αυτούς», τόνισε.

Η Κυριακή Κλιάμπα ολοκλήρωσε την πρότασή της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα», με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκρότημα μετά την εισήγηση για την απόρριψη των ελαφρυντικών.

Πηγή: https://www.protothema.gr

Views: 0
Spread the love
Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Security News

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα;

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε!

Μάθετε περισσότερα συμπληρώνωντας την παρακάτω φόρμα και ένας εκπρόσωπος της Kolossos θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας, για να σας λύσει κάθε απορία.

GDPR - Πολιτική Απορρήτου Kolossos Security - Υπηρεσίες Security
Χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΣΠΑ 2014-2020 'Ψηφιακό Βήμα', Kolossos Security