Linkedin Kolossos Security - Υπηρεσίες Φύλαξης

Άρειος Πάγος: Έδωσε πίσω στην πεθερά την περιουσία που είχε δωρίσει στον κακοποιητή γαμπρό της

Περισσότερα

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε νόμιμη την ανάκληση της δωρεάς καταστήματος από τους γονείς γυναίκας που είχε πέσει θύμα άγριας κακοποίησης από τον σύζυγό της – Τη χτυπούσε, την έβριζε και πήρε από τους κοινούς λογαριασμούς 160.000 ευρώ

Νόμιμα, σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, ο πε­­θερός και η πεθερά μπορούν να ανακαλέσουν τη δωρεά (ακινήτου καταστήματος) που έχουν κάνει στον γαμπρό τους, εφόσον αυτός επέδειξε αχαριστία και αλαζονεία, κακοποιώντας, χτυπώντας και υβρίζοντας την κόρη τους και παράλληλα σηκώνοντας 160.000 ευρώ από τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμού που είχε το ζευγάρι, αλλά και οικειοποιούμενος όλα τα μετρητά που είχαν στο σπίτι.

Η μητέρα μετά τον γάμο της κόρης της, το 2004, δώρισε εν ζωή στον γαμπρό της το 50% ενός καταστήματος 150 τ.μ. που λειτουργούσε ως αναψυκτήριο, πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής και άρτου και το υπόλοιπο 50% του ακινήτου, την ίδια μέρα, το έκανε γονική παροχή ο πατέρας στην κόρη τους.

Ο πεθερός και η πεθερά μεταβίβασαν στο ζευγάρι το 100% του καταστήματος που λειτουργούσε ως επιχείρηση και το εκμεταλλευόταν από κοινού το ζευγάρι, έτσι ώστε να τους ενισχύσουν επαγγελματικά και οικονομικά. Από τον πατέρα έγινε γονική παροχή του 50% στην κόρη και από τη μητέρα έγινε δωρεά το υπόλοιπο 50% στον γαμπρό, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.

Ωστόσο, άρχισαν άγριοι τσακωμοί και ξυλοδαρμοί μεταξύ του ζευγαριού καθώς εκείνος χτύπαγε τη γυναίκα του μπροστά στα παιδιά, της μίλαγε άσχημα κ.λπ. Οι διενέξεις κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2013, με αποτέλεσμα η σύζυγος να φύγει από την οικογενειακή στέγη μαζί με τα παιδιά τους και να πάει να μείνει στο σπίτι των γονέων της. Με το που έφυγε από την οικογενειακή εστία, ο σύζυγος αμέσως άλλαξε κλειδαριές στο σπίτι και τον κωδικό του συναγερμού, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία πρόσβαση στο σπίτι η γυναίκα και τα παιδιά του.

Παράλληλα, από τους κοινούς λογαριασμούς που είχε το ζευγάρι σε τρεις τράπεζες (Εθνική, Εμπορική και Αγροτική Τράπεζα) ο σύζυγος σήκωσε όλες τις καταθέσεις που ανέρχονταν στα 160.000 ευρώ, όπως και όλα τα μετρητά που υπήρχαν μέσα στο σπίτι. Η σύζυγος απέστειλε εξώδικα στον πατέρα των παιδιών της για να επιστρέψει το 50% των τραπεζικών καταθέσεων και των χρημάτων που υπήρχαν στο σπίτι τους, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Ετσι, βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση η πεθερά αποφάσισε να ανακαλέσει τη δωρεά του 50% του καταστήματος που είχε κάνει στον γαμπρό της, επικαλούμενη τις νομοθετικές διατάξεις περί αχαριστίας του δωρεοδόχου (αυτού που αποδέχεται τη δωρεά).

Από τη νομοθεσία (Αστικός Κώδικας, κ.λπ.) προβλέπεται ότι «ο δωρητής έχει δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά αν ο δωρεοδόχος φάνηκε με βαρύ παράπτωμα αχάριστος απέναντι στον δωρητή ή στον σύζυγο ή στενό συγγενή του και ιδίως αν αθέτησε την υποχρέωσή του να διατρέφει τον δωρητή».

Επιθετική συμπεριφορά

Η πεθερά επισήμανε στην αίτηση ανάκλησης της δωρεάς ότι ο γαμπρός της «φάνηκε αχάριστος με κατ’ εξακολούθηση βαρέα παραπτώματα απέναντι στην ίδια και την εν διαστάσει πλέον σύζυγό του» Αναφέρει: «Από τον Σεπτέμβριο του 2012 και εντεύθεν είχατε απέναντι στην κόρη μου επιθετική και υβριστική συμπεριφορά σε βάρος της και μάλιστα μπροστά στα παιδιά σας και εγγόνια μου» και προσθέτει: «Τον Σεπτέμβριο του 2012 τη χτυπήσατε με τα χέρια και τα πόδια σας. Τον Ιανουάριο του 2013, μετά τη γυναικολογική επέμβαση που έκανε και κατά τη διάρκεια της οποίας δεν τη στηρίξατε καθόλου ηθικά και ψυχολογικά, δημιουργήσατε κι άλλο επεισόδιο μπροστά στα παιδιά, φωνάζατε και βρίζατε, πετάξατε και σπάσατε το πιάτο που τρώγατε και φύγατε από το σπίτι».

Στη συνέχεια, η πεθερά αναφέρει ότι «από την αρχή μέχρι την ημέρα που η κόρη μου μαζί με τα παιδιά αποχώρησε από το σπίτι σας, της λέγατε περιφρονητικά και υποτιμητικά να τα μαζέψει και να φύγει, απαξιώντάς την καθημερινά».

«Αποκορύφωμα», όπως το χαρακτηρίζει, «της αλαζονικής και αχάριστης συμπεριφοράς σας» ήταν το γεγονός πως «αφαιρέσατε όλα τα χρήματα που είχατε με την κόρη μου στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς σας και ανήκουν εξ ημισείας στον καθένα σας». Την ίδια «αχάριστη συμπεριφορά εξακολουθήσατε να επιδεικνύετε και όταν αρνηθήκατε να της καταβάλετε το ήμισυ των χρημάτων που φυλάσσατε από κοινού στο σπίτι σας και που της ανήκουν επίσης εξ ημισείας αλλά και των χρημάτων που είχατε αφαιρέσει από τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς».

Κλείνοντας, η δωρήτρια επισημαίνει ότι «φανήκατε με τον τρόπο αυτό επίσης αχάριστος απέναντί μου, που εγώ σας δώρισα το μισό κατάστημα για να ωφεληθείτε από κοινού με την κόρη μου».

Σε δεύτερο βαθμό το Εφετείο έκρινε ότι «συνιστά νόμιμο λόγο ανάκλησης της δωρεάς εκ μέρους της πεθεράς, αφού ο γαμπρός της επέδειξε βαριά αντικοινωνική συμπεριφορά που συνιστά παράβαση τόσο των κανόνων του δικαίου όσο και των περί ηθικής και ευπρέπειας κρατουσών στην κοινωνία αντιλήψεων». Τελικά, οι εφέτες αναγνώρισαν την εγκυρότητα ανάκλησης της δωρεάς, λόγω της αχαριστίας και υποχρέωσαν τον γαμπρό να αναμεταβιβάσει στη σύζυγό του το 50% της κυριότητας του καταστήματος.

Ο γαμπρός ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να αναιρεθεί η εις βάρος του εφετειακή απόφαση, αλλά οι αρεοπαγίτες του Α2 Τμήματος απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης και επικύρωσαν την εφετειακή απόφαση.

 

Πηγή: https://www.protothema.gr

Views: 0
Spread the love
Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Security News

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα;

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε!

Μάθετε περισσότερα συμπληρώνωντας την παρακάτω φόρμα και ένας εκπρόσωπος της Kolossos θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας, για να σας λύσει κάθε απορία.

GDPR - Πολιτική Απορρήτου Kolossos Security - Υπηρεσίες Security
Χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΣΠΑ 2014-2020 'Ψηφιακό Βήμα', Kolossos Security