Linkedin Kolossos Security - Υπηρεσίες Φύλαξης
Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7% to 2023

Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7%

Περισσότερα

Το 2023 παρατηρήθηκε μια σταθερή αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως, με τις επιθέσεις ransomware να εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την ανάλυση της Check Point Software Technologies, οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τις 855 επιθέσεις ανά οργανισμό την εβδομάδα.

Το έτος 2023 χαρακτηρίστηκε από μια συνεχή αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με έκθεση της Check Point Research (CPR), τμήματος Threat Intelligence της Check Point Software Technologies Ltd. Αυτή η επικείμενη αύξηση αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για τον κυβερνοχώρο, καθώς οι επιθέσεις αυξάνονται σε ταχύτατο ρυθμό. Συνολικά, οι οργανισμοί παγκοσμίως καταγράφουν κατά μέσο όρο 60.000 επιθέσεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν 1.158 επιθέσεις ανά οργανισμό την εβδομάδα.

Ο κυβερνοχώρος παραμένει ένα πεδίο μάχης για την κυβερνοασφάλεια και το 2023 δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς σημειώνεται αυξημένη δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ανάλυση δεδομένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από την Check Point Research αποκαλύπτει τις συνεχείς απειλές σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Η εκμετάλλευση των απειλών στον κυβερνοχώρο παρακολουθείται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του ThreatCloud AI, το οποίο συλλέγει και αναλύει δεδομένα τηλεμετρίας από μεγάλο όγκο δεδομένων και δείκτες συμβιβασμού (IoCs). Αυτή η πληροφορία ασφάλειας τροφοδοτείται από 150.000 δίκτυα και εκατομμύρια συσκευές τελικών χρηστών, καθώς και από εξωτερικές πηγές, επιτρέποντας την παρακολούθηση των απειλών και των προστασιών σε πραγματικό χρόνο.

Όσον αφορά τις επιθέσεις, το 2023 χαρακτηρίστηκε από αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως. Ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων επιθέσεων ανήλθε σε 1.158 για κάθε οργανισμό, παρουσιάζοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 2022. Αυτή η ανησυχητική τάση αποτελεί συνέχεια της αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ενώ το ransomware παραμένει ένας σοβαρός κίνδυνος, το 2023 παρατηρήθηκε αλλαγή στην τακτική ορισμένων επιτιθέμενων. Αντί για την κρυπτογράφηση δεδομένων, ορισμένοι επιτιθέμενοι επικεντρώθηκαν στην κλοπή δεδομένων και σε εκβιασμούς.

Αναφορικά με τους κλάδους που επηρεάστηκαν, η Εκπαίδευση/Έρευνα παρουσίασε μείωση των επιθέσεων κατά 12%, αλλά παρέμεινε στην κορυφή της λίστας με τον υψηλότερο αριθμό επιθέσεων. Αντίθετα, οι τομείς Λιανικής/Χονδρικής σημείωσαν αύξηση 22%, ενώ ο τομέας της Υγείας αντιμετώπισε αύξηση 3% των επιθέσεων, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της ευαισθησίας των υπηρεσιών του.

Οι τάσεις στις επιθέσεις ransomware στον κυβερνοχώρο κατέδειξαν συγκεκριμένους κλάδους που βρέθηκαν υπό επίθεση το 2023. Συγκεκριμένα, η Εκπαίδευση/Έρευνα ήταν ο κλάδος που επηρεάστηκε περισσότερο, με το 22% των οργανισμών σε αυτόν τον κλάδο να αντιμετωπίζουν επιθέσεις ransomware. Ακολουθούσαν η Κυβέρνηση/Στρατός με 16% και η Υγειονομική Περίθαλψη με 12%.

Στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πεδίο της κυβερνοασφάλειας, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εξελιγμένων κυβερνοεπιθέσεων. Έχει επηρεάσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων ransomware και άλλων μεθόδων επίθεσης, καθώς και την ικανότητα ανίχνευσης και πρόληψης αυτών των απειλών.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον εντοπισμό και την ανάλυση των απειλών. Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν ανωμαλίες και να αναγνωρίζουν μοτίβα επιθέσεων που ήταν προηγουμένως αόρατα, μειώνοντας τον κίνδυνο πριν αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα.

Το ThreatCloud AI της Check Point αποτελεί ένα παράδειγμα εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογίες AI για την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων σχετικά με απειλές, προκειμένου να προλάβει προηγμένες κυβερνοεπιθέσεις και να μειώσει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα σεναρίου είναι η ανίχνευση και αποκλεισμός ενός κακόβουλου συνδέσμου μηδενικής ημέρας σε μια επίθεση στις ΗΠΑ. Αυτή η απειλή μοιράζεται άμεσα με άλλους φορείς επίθεσης, παρέχοντας προστασία από αυτήν την επίθεση σε πραγματικό χρόνο. Ακόμη και σε μια παρόμοια επίθεση στην Αυστραλία, ο ίδιος κακόβουλος σύνδεσμος μηδενικής ημέρας μπορεί να αποκλειστεί σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα, προτού προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά.

Δείτε εδώ τον πίνακα ανα χώρα.

 

Views: 0
Spread the love
Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Kolossos Blog

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα;

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε!

Μάθετε περισσότερα συμπληρώνωντας την παρακάτω φόρμα και ένας εκπρόσωπος της Kolossos θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας, για να σας λύσει κάθε απορία.

GDPR - Πολιτική Απορρήτου Kolossos Security - Υπηρεσίες Security
Χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΣΠΑ 2014-2020 'Ψηφιακό Βήμα', Kolossos Security